SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wołowina czy kurczak

  • [...] jej zawartość stanowi laktoza. Węglowodany są powszechnie dostępne i zwykle są tanie (wyjątek od reguły stanowią np. produkty pozbawione glutenu). Źródła protein takie, jak: wołowina, wieprzowina, indyk i kurczak są drogie, ale możesz niezwykle tanio kupić w sklepie parówki. Wspaniale! Tylko nie zastanawiałeś się, dlaczego parówki są tanie, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11630 Data: 2018-09-08 11:02:05
  • Mięso wzbudza wiele kontrowersji i słusznie. Od razu zaznaczę, że nie jestem zażartym przeciwnikiem mięsa, po prostu wątpliwości mają sami naukowcy. Artykuł mógłby mieć równie dobrze kilkadziesiąt stron, ale celowo skróciłem pewne zagadnienia, a osoby zainteresowane odsyłam do literatury oraz nowych badań. Czy są powody do paniki? Na zakończenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10921 Data: 2018-03-03 11:07:13
  • Gronkowce powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2234 Data: 2021-04-12 15:05:34
  • Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3532 Data: 2020-03-03 07:59:27
  • [...] farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein Teoretycznie, doskonałym źródłem protein są czerwone mięsa, takie jak: wołowina, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, baranina, mięso konia i kozy. Niestety mięso czerwone zawiera żelazo hemowe, którego konsumpcję powiązano z rakiem oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8210 Data: 2019-10-03 08:21:28
  • Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19695 Data: 2018-08-21 15:30:40
  • Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10047 Data: 2017-09-05 10:21:13
  • Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3094 Data: 2021-04-10 14:23:31
  • Subway a dieta. Jak wpływa na zdrowie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Subway należy do najbardziej popularnych restauracji typu fast food. Restauracja ta jest dość nietypowa - serwuje ona kanapki, które samemu możemy skomponować, wybierając składniki lub wybrać gotowe pozycje z menu. Subway jest siecią barów szybkiej obsługi, pochodząca z Ameryki. W Polsce możemy go spotkać od 2004 i aktualnie jest około 200 lokali [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35618 Data: 2017-11-24 10:44:21
  • Glutation jest najważniejszym i najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w organizmie człowieka. Przeciwutleniacze to substancje, które mają za zadanie ograniczyć działanie stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników. Podczas gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2456 Data: 2020-05-23 13:43:58
  • Co powiesz na kilka wskazówek, które mogą natychmiast wpłynąć na Twoje efekty podczas stosowania diety i ostatecznie szybciej doprowadzić Cię do wyznaczonych celów? Chcesz uniknąć pułapek dietetycznych, ciągłego głodu i zmęczenia, związanych ze stosowaniem diety? Nie rozpaczaj, jeśli zboczysz z właściwej drogi Każdemu czasami zdarzają się gorsze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6318 Data: 2019-09-02 19:09:03
  • Wiele osób z dystansem podchodzi do białek, szczególnie koncentratów białka serwatkowego, protein z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3708 Data: 2017-09-07 09:52:05
  • Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów.  Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników  W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 766 Data: 2023-06-05 07:01:10
  • [...] i zawsze trzyma się idealnie ułożonego planu treningowego. Je od pięciu, do siedmiu posiłków dziennie. Jego źródło białka stanowią kurczak, białka jajek, indyk, wołowina i ryby. Węglowodany jakie spożywa to głównie bataty i brązowy ryż. "Perfekcja nie jest osiągalna, ale w pogoni za nią możemy złapać doskonałość" - to jedno z jego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27958 Data: 2017-12-26 19:25:13
  • Dieta wegańska a testosteron i długość życia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety wegetariańskie i wegańskie z pewnością mają swoje pozytywne strony. Jedzenie mięsa powiązano z wieloma rodzajami chorób. Ale ... liczy się nie tylko fakt jedzenia mięsa, ale jego rodzaj, to jak dane zwierzę było „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5712 Data: 2019-02-02 12:41:52
  • [...] białka. Zwiększ więc podaż białka w swojej diecie. Włącz do swojej diety wysokiej jakości żywność i suplementy, takie jak białko serwatkowe, chude mięso (w tym kurczak, wołowina, wieprzowina i ryby), niskotłuszczowy twarożek oraz jajka. Źródła: Bier, D. The Energy Costs of Protein Metabolism: Lean and Mean on Uncle Sam's Team. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3744 Data: 2019-09-23 16:10:47
  • [...] znanymi czynnikami rakotwórczymi. Powstają, gdy wysoka temperatura powoduje reakcję aminokwasów wchodzących w skład białek mięsa z kreatyną. Dotyczy to produktów takich jak wołowina, wieprzowina, jagnięcina, indyk, kurczak i ryba. Jak zredukować czynniki rakotwórcze podczas grillowania? Oczywiście nikt nie chciałby grillować wiedząc, że może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 946 Data: 2022-05-02 08:06:06
  • [...] oznacza włączenie do diety jajek, mleka, sera, masła, jogurtu,  śmietany, lodów i innych produktów mlecznych, z wyłączeniem wszelkich mięs, takich jak wołowina, kurczak, wieprzowina i ryby. Dieta laktowegetariańska Laktowegetariańska dieta to dieta na bazie roślin, która obejmuje także produkty mleczne, takie jak krowie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1918 Data: 2021-09-08 11:42:49
  • [...] zdrowiu.  W wielu środowiskach silnie zmitologizowana jest także witamina B12. Typowe źródła witaminy B12 w diecie to pokarmy pochodzenia zwierzęcego: wątroba, mięso (np. wołowina i jagnięcina, kurczak), mleko, jaja, ryby i skorupiaki. Czy jej przedawkowywanie np. poprzez zastrzyki ma sens? Czy zastrzyki dużą dawką witaminy B12 mają sens? Nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1205 Data: 2022-11-16 13:25:11
  • Węglowodany a ryzyko zgonu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] Optymalne jest dostarczanie 50-55% energii z węglowodanów. Pozyskiwanie energii z białek i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, ze źródeł takich, jak jagnięcina, wołowina, wieprzowina i kurczak, wiązały się z wyższą śmiertelnością. Dostarczanie białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego ze źródeł takich, jak orzechy, masło orzechowe i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1372 Data: 2019-01-06 13:38:37